Dziś środa, ostatni dzień marca i 90. dzień 2021 roku. Imieniny obchodzą Amadeusz oraz Amelia. W kartce z kalendarza swoje miejsce ma budyń.

Budyń to kisiel mleczny lub krem. Jako deser żelujący przyrządzany jest z mleka i zagęstników skrobiowych. Kisiele należą wbrew pozorom do deserów zestalanych na zimno. Podawane samodzielnie pełnią rolę deserów. W sklepach dostępne są budynie w formie koncentratów przeznaczonych do przyrządzania na mleku, a gotowy deser powinien mieć zwartą i nieciągliwą konsystencję.

Budyń to także gotowana na parze, lekkostrawna potrawa o puszystej strukturze, przyrządzana na bazie utartych z cukrem lub masłem żółtek jaj oraz piany ubitej z białek. Ten budyń różni się od sufletu tym, że pierwszy gotuje się na parze a ten drugi jest zapiekany w piekarniku. Odpowiednio przygotowany budyń ma delikatną strukturę, jest suchy, pulchny i na przekroju porowaty. Powinien odstawać od formy, a po wyjęciu z niej zachować jej kształt.
[KN]