Od poniedziałku 18 maja będziemy mogli skorzystać z usług fryzjera i kosmetyczki, a także pójść do restauracji i kawiarni. Oprócz tego od 25 maja możliwe będą bezpośrednie konsultacje z nauczycielami, szczególnie istotne dla maturzystów i uczniów klas ósmych. Wiemy, co zmieni się w najbliższym czasie wraz z wejściem w trzeci etap znoszenia ograniczeń.

Od 18 maja będziemy mogli skorzystać z usług kosmetyczek i fryzjerów, zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej
Jak zapowiedział Premier RP Mateusz Morawiecki na dzisiejszej konferencji prasowej, powoli wracamy do normalnego życia, jednak nie będzie ono takie jak przed pandemią. Rząd apeluje, abyśmy dbali o siebie nawzajem i byli ostrożni. Pierwsze poluzowanie obostrzeń wprowadzanych z powodu pandemii nastąpiło już 20 kwietnia. Od tego czasu rząd uważnie analizuje, w jaki sposób znoszenie poszczególnych ograniczeń wpływa na przyrost zachorowań i wydolność służby zdrowia.

Odmrożenie funkcjonowania gastronomii i salonów kosmetycznych nastąpi od 18 maja. Wówczas będziemy mogli skorzystać z usług kosmetyczek i fryzjerów, zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej. Co istotne, goście będą mogli zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są limity osób w lokalu, dezynfekcja stolika, zachowanie 2 metrów odległości, a goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli usiądą już przy stolikach
- Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom - czytamy w rządowym serwisie gov.pl - zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są limity osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 mkw), dezynfekcja stolika po każdym kliencie, czy zachowanie 2 metrów odległości między stolikami. Co ciekawe blaty będą mogły być odsunięte od siebie tylko o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika. Konieczne będzie zachowanie dystansu 1,5 metra od gości siedzących przy osobnych stolikach, noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Oczywiście goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli usiądą już przy stolikach.

W zaleceniach dla salonów urody znalazły się m.in.: obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala), używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe, przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Chodzi o to, aby ograniczyć kontakty między ludźmi, dlatego klienci nie będą mogli oczekiwać na usługę w poczekalni.
[KN]