Dziś sobota, 16. stycznia i szesnasty dzień 2021 roku. Imieniny obchodzą Otto oraz Włodzimierz. Dzisiaj w kartce z kalendarza swoje miejsce ma Dzień Pikantnych Potraw.

Dzień Pikantnych Potraw obchodzony jest 16 stycznia przez wszystkich miłośników ostrych dań. W tym dniu królują papryczki, pieprz kajeński, tabasco i inne przyprawy, które sprawiają, że nasz jadłospis staje się piekielny. Większość potraw swój pikantny smak zawdzięcza kapsaicynie, substancji odpowiadającej za odczuwanie ostrości. Istnieje skala pikantności, zwana skalą Scoville’a (SHU), określająca ilość kapsaicyny i innych substancji w danym produkcie.

Czy ostre przyprawy mogą zabić człowieka? Teoretycznie istnieje taka możliwość, według badania przeprowadzonego w 1980 roku, wystarczy zjeść w jednej chwili trzy funty sproszkowanej ekstremalnie ostrej papryczki, aby mógł nastąpić zgon człowieka o wadze circa 75 kilogramów.

Zwykła słodka papryka otrzymała 0 SHU w skali Scoville’a, papryczka jalapeno od 2,5 tysiąca  do 8 tysięcy SHU, pieprz cayenne od 30 tysięcy do 50 tysięcy SHU, zaś najostrzejsze papryczki osiągają od 800 tysięcy do ponad półtora miliona SHU. W tej skali mieszczą się rekordzistki wśród najostrzejszych papryk, jak na przykład dorset naga (wpisana w 2007 roku do księgi rekordów Guinnessa), Trinidad Scorpion Butch T czy laureatka z 2012 roku, czyli Carolina Reaper (według skali SHU wynosi dokładnie 1 milion 569 tysięcy 300). Ostatecznie największą ostrość posiada czysta kapsaicyna, która mieści się w przedziale od 15 do 16 milionów SHU.
[KN]