Dzisiaj czwartek, dwudziesty piąty dzień lutego i 56. dzień 2021 roku. Imieniny obchodzą Cezary oraz Antonina. W kartce z kalendarza swoje miejsce ma Dzień Tosta.

Tost jest to kromka pieczywa pszennego podpieczona w tosterze (rodzaj grzanki). Gotowy tost powinien być lekko przyrumieniony i chrupiący. Tosty podaje się na ciepło, po wystygnięciu przestają być tostami. Pieczywo przeznaczone specjalnie do wyrobu tostów to tzw. chleb tostowy. Charakteryzuje się on bardzo cienką skórką oraz miękkim i elastycznym miękiszem, który po podpieczeniu w tosterze staje się chrupiący.

Pierwsze chleby tostowe wypiekano we Francji i w Holandii w II połowie XVIII wieku. Tosty mogą być podawane na słodko, np. z dżemem bądź miodem oraz wykwintnie, z kawiorem. Tost z masłem i dżemem jest składnikiem typowego angielskiego śniadania. Pod pojęciem tostów rozumie się także opiekane w tostownicy kanapki przyrządzone z dwóch kromek chleba tostowego, zazwyczaj przełożone żółtym serem i innymi dodatkami (wędliną, pieczarkami, pomidorem).
[KN]