Dziś środa, 20. stycznia i dwudziesty dzień 2021 roku. Imieniny obchodzą Fabian oraz Sebastian. Dzisiaj w kartce z kalendarza swoje miejsce ma Dzień Bigosu.

Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięso. Pochodzenie słowa jest niejasne, pierwotnie (1534 rok) używano go do określania sposobu siekania (zsiekać na bigos), nieco później (1588 rok) nazywano tak potrawę z siekanego mięsa. W XVII wieku "bigos" zaczyna oznaczać także posiłek przyrządzony z resztek pozostałych z poprzednich potraw. Od XVII wieku słowo było używane również w szerszym znaczeniu jako siekanina. Według autorów niemieckiej książki kucharskiej "bigos" pochodzi z łaciny i oznacza "dwa smaki", "bi" czyli "podwójny", a "gos" pochodzące od "smak". Tymi dwoma smakami miałyby być stanowiące podstawę bigosu kiszona kapusta i świeża, biała kapusta.

Istnieją różne warianty bigosu. Litewski zawiera kapustę z dodatkiem kwaskowych winnych jabłek, hultajski zawiera szczególnie dużo drobno krajanego mięsa i słoniny, węgierski doprawiany jest ostrą papryką i śmietaną, galicyjski przyrządzany jest z białej kapusty, z ziemniakami i białą fasolą, myśliwski charakteryzuje się kawałkiem pieczeni z sarny, jelenia lub zająca i dodatkiem niby-jagód jałowca, wegetariański, w którym mięso zastępowane jest kostką sojową lub wędliną wegetariańską oraz bigos z cukinii, w którym kapusta jest zamieniona na cukinię.
[KN]