Dziś Wigilia Bożego Narodzenia (z łaciny vigilia oznacza czuwanie), czyli dzień, w którym chrześcijanie Kościołów rzymskokatolickiego, starokatolickiego oraz protestanckiego oczekują nadejścia Jezusa Chrystusa. Poprzedza Boże Narodzenie i jednocześnie jest ostatnim dniem adwentu. O której można zasiąść do wigilijnej wieczerzy?

Zgodnie z polską tradycją wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z "pierwszą gwiazdką na niebie", jako symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Wieczerzę, jak każe obyczaj, postną, rozpoczyna się modlitwą i czytaniem fragmentu Ewangelii Mateusza, Łukasza lub Jana w części dotyczącej narodzin Jezusa. Następnie uczestnicy wieczerzy wzajemnie przełamują się opłatkiem, jednocześnie składając sobie życzenia. Ważnym zwyczajem towarzyszącym wigilii Bożego Narodzenia jest śpiewanie kolęd. Często też pod choinką umieszczane są prezenty, które wedle tradycji przynosić ma gwiazdor lub św. Mikołaj.

Co kładziemy na stole?

Wigilijny stół przykrywamy białym obrusem, na którym ustawiamy zazwyczaj jedno nakrycie więcej, niż wynosi liczba zgromadzonych osób. To dodatkowe miejsce zarezerwowane jest dla niezapowiedzianego gościa, a sam zwyczaj upowszechnił się już dwa wieki temu. Zestaw wigilijnych potraw różni się w zależności od regionu i tradycji rodzinnych, jednak zazwyczaj na stole powinno być dwanaście potraw, które zawierają w sobie wszystkie płody ziemi. Każdej z potraw należy spróbować, aby zapewnić sobie szczęście na nadchodzący rok.

Do najbardziej typowych potrwa należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby przyrządzane na różne sposoby (z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym oraz w galarecie), kapusta z grochem lub z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki.

Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych. Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że w wielu wyznaniach chrześcijańskich nie jest nakazany.