Dziś wtorek, 7 lipca, 189. dzień roku. Imieniny obchodzą Cyryl, Metody i Benedykt. Dzisiaj w kalendarzu świąt nietypowych odnajdujemy Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady.

Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady


Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. Nasiona kakaowca właściwego początkowo były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych o nazwie Xococalit (tzw. gorzka woda). Napój ten był również wykorzystywany podczas modłów i odpraw rytualnych. Xococalit był przyrządzany z roztartych ziaren kakaowca z miodem, chili bądź z kukurydzą. W celu uzyskania pianki przelewali napój z naczynia do naczynia. Aztekowie rozdrabniali nasiona kakaowca by produkować zimny napój z kukurydzą, chili, miodem, wanilią oraz z suszonymi płatkami kwiatów nadających różną barwę napojom. O ile Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady (Goryczki) obchodzony jest 7 lipca, to w Polsce świętowany jest jeszcze Dzień Czekolady wypadający 12 kwietnia.
[KN]